Fulvia Grbac


Fulvia Grbac

Fulvia Grbac, akademska slikarka, profesorica umetnosti na osnovni in srednji šoli z več kot 27-letnimi delovnimi izkušnjami. Rodila se je 21.oktobra 1968 v Kopru. Študij na likovni akademiji v Benetkah je zaključila leta 1991 z diplomskim delom o grafiki Lojzeta Spacala. Svoje znanje o umetniški grafiki je poglabljala na delavnicah v Ljubljani pri profesorju Bojanu Kovačiču, v Italiji v Montefioru Conci – Cattolici pri profesorju Umbertu Giovanniniju, v Urbinu pri profesorju Viggianiju, na Fallmouth Art College pri profesorju Jessiju Leroyu Smithu in v Trstu pri profesorju Franku Vecchietu v sklopu šole »Scuola libera dell’acquaforte Carlo Sbisà«. Zaključila je tudi prvo fazo izobraževanja iz teorije izbire in realitetne terapije (RTC).

Sodeluje z različnimi kulturnimi društvi in inštitucijami v Sloveniji in Italiji, aktivno se udeležuje mnogih likovno umetniških projektov in delavnic za otroke, mladostnike in odrasle. Kot pripadnica italijanske narodnosti v Sloveniji pomembno sooblikuje kulturno življenje na Obali in promovira italijansko kulturo znotraj različnih ustanov italijanske narodnostne skupnosti v Sloveniji. Je članica, predsednica in soustanoviteljica različnih umetniških in kulturnih društev (Umetniški klub FolarT, Društvo likovnih umetnikov INSULA, ZDSLU, Kamišibaj Slovenije…).

Svoja likovna dela, posebej grafike, razstavlja predvsem v Sloveniji, Italiji, Avstriji , na Hrvaškem in Madžarskem. Ilustrirala je nekaj publikacij. Je avtorica in ilustratorka knjige Kokoš po izbiri, ki je nastala na podlagi poznavanja teorije izbire Williama Glasserja.

Za svoja likovna dela je bila večkrat nagrajena. Dobila je nagrado tudi za delo s kamišibajem, s katerim se zadnje čase ukvarja.

S kamišibajem se je seznanila leta 2013 v Italiji pri Opificiu della Rosa. Od tedaj je njeno navdušenje preraslo v strastno ustvarjanje kamišibajskih zgodb. Sama ilustrira, najpogosteje v grafičnih tehnikah, piše besedila in kamišibaja po različnih krajih. V svojem ateljeju FolarT v Izoli in drugod je pripravila različne delavnice kamišibaja za otroke in odrasle. Njeni kamišibaji so bili predstavljeni na različnih prireditvah, z njimi je sodelovala tudi na svetovnem dnevu kamišibaja 9. maja 2018 po več krajih na Primorskem …

S predavanjem in kamišibajiranjem aktivno se je udeležila mednarodnega simpozija kamišibaja v Ljubljani na Slogiju leta 2018.

Kontakt:

E: fulvia.grbac@gmail.com T: 041 284 540

Predstave:

Il buio all’improvviso ( Nenadoma mrak)

Pravljica govori o dečku, ki se boji teme in strah pred njo na koncu premaga.

5′, avtorica besedila in ilustracij Fulvia Grbac, pripoveduje Fulvia Grbac

Kokoš po izbiri – Teorija Izbire Williama Glasserja

»How to use and present Glasser’s Choice Theory and its application in schools with the aid of Kamishibai (Chicken By Choice: Glasser Theory in Kamishibai): Chicken by Choice, Glasser Theory, Helping teacher at work, Kamishibai Choice Theory tales« Predstavitev Glasserjeve teorije izbire z vključitvijo izkušenj, nastalih na podlagi pedagoškega dela v šoli. Pravljica govori na enostaven in humoren način o poti učiteljice – kokoške. Predstavlja njeno delo v šoli in življenje pred seznanitvijo s teorijo izbire, med njenim spoznavanjem in po njem. Kot dodatek sledi predavanje o lastni poti do kamišibaja preko grafike s pomočjo teorije izbire, ki je postala ne le del njenega življenja, ampak jo vključuje v poučevanje in v svoje zgodbe, napisane za kamišibaj.


10’+15′, avtorica besedila in ilustracij Fulvia Grbac, pripoveduje Fulvia Grbac

COSI (stvari)

Pripoved: Kaj je ljubezen? Eksperimentalni kamišibaj s pomočjo senc.

6′, Avtor besedila Jürg Schubiger, avtorici ilustracij Fulvia Grbac in Minako Oka