Piran


3. mednarodni kamišibaj festival Beli delfin

Število brezplačnih vstopnic je omejeno. Potrebne so predhodne rezervacije na telefonsko številko 040321273 vsak dan med 10.00 in 12.00 ter na mestu dogodka uro pred prireditvijo.

Kijokan je japonska beseda, ki pomeni skupno doživljanje in daje smisel vsemu kamišibajskemu početju. V obdobju socialne distance, ki na žalost pomeni veliko več kot varno razdaljo, je druženje ob pripovedovanju zgodb v slikah ob butaju, malem lesenem odru, še posebej pomembno. Teh nekaj skupaj zbitih deščic, ki spominjajo na okno, ima dokazano velike umetniške potenciale. Kamišibajkarju omogoča najprej srečanje s samim seboj in z ljudmi zbranimi okrog njega, ki si želijo z njim deliti njegovo zgodbo. Zgodbo zapremo v okvir z namenom, da nam bo iz njega ušla …

Tudi na letošnji festival smo povabili najboljše slovenske kamišibajkarje in goste iz tujine. Kot je navada, tri večere namenjamo družinam, dopoldansko četrtkovo srečanje piranskim otrokom, sobotni nočni program, ki se bo letos začel točno opolnoči, pa odraslim. V fokusu tuje kamišibajske produkcije bo letos Francija, s kar petimi predstavami.

Vse se spreminja, ampak kamišibaj v Piranu ostaja! Spet se dobimo na Židovskem trgu, v Križnem hodniku in v Mediadomu, kjer bomo uprizorili več kot 40 kamišibajskih predstav v štirih jezikih: slovenskem, francoskem, italijanskem in srbskem. Festival omogoča Občina Piran, poteka pa v tesnem sodelovanju Zapika, ZKD Piran, Mediadoma Phyrani in JSKD. Zahvaljujemo se tudi Minoritskemu samostan in dragocenim piranskimm sodelavcem.

Jelena Sitar in Igor Cvetko, Društvo Zapik umetniško vodstvo in organizatorja festivala

Program: