Ljubljana


Pravljice nad mestom

Pravljice nad mestom so nova oblika pravljičnega potepanja, pustolovščina odkrivanja lastnega mesta in novih pogledov nanj. Namen projekta je spoznati Ljubljano iz različnih perspektiv. Uživali bomo v razgledih na naše glavno mesto od zgoraj in odkrivali še druge skrite kotičke: Ljubljanski grad, vrt Plečnikove hiše, NUK … Zlezli bomo tudi na teraso Tivolskega gradu. Pa ne bo šlo le za pripovedovanje, nad mesto bomo odnesli tudi male lesene odre kamišibaj gledališča in vse zgodbe uprizorili v sliki in besedi. Gledati kamišibaj predstavo točno tam, kjer se zgodba v resnici dogaja, bo posebno doživetje tako za otroke kot odrasle.

Na vsaki lokaciji otroci prejmejo štampiljko, za 4 zbrane žige dobijo darilno kartico s 4 vstopnicami za obisk predstave v Hiši otrok in umetnosti v prihajajoči sezoni.

Vstop prost, v primeru slabega vremena prireditev odpade. Morebitna odpoved bo objavljena tukaj, na spletni strani Hiše in na facebook strani.

28.8. ob 18. uri: Atrij NUK-a:

Grdina pod kamnom, pripoveduje Jelena Sitar

Prijatelji v deževnem dnevu, pripoveduje Igor Cvetko

Pisana ptica, pripoveduje Jelena Sitar

Slonček iz gline, pripoveduje Igor Cvetko

Teta, pripoveduje Rok Glavan

29.8. ob 18.uri Plečnikova hiša (Karunova ulica 4)

Kje je sonce, pripoveduje Tatjana Grabrijan

Kako je izginila hruška, pripoveduje Jerca Cvetko

Črni kos, pripoveduje Enja May Grabrijan

Iva ima veliko srce, pripoveduje Vanja Kretič

Pu in čebele, pripoveduje Urška Cvetko

30.8. ob 18. uri Ljubljanski grad ( pod grajskim mostom)

Ovčka Olga, pripoveduje Jerca Cvetko

Fantek na oblaku, pripoveduje Irena Rajh

Kakec na kroni, pripoveduje Polonca Bartolj

Kraljična na zrnu graha, pripoveduje Jerca Cvetko

Cesarjeva nova oblačila, pripoveduje Irena Rajh

31.8. ob 18. uri Grad Tivoli, kavarna MGLC

Župančičeve pesmi za otroke, pripovedujeta Breda in Darko Kočevar

Moj dežnik je lahko balon, pripoveduje Irena Rajh

Krava, pripoveduje Breda Kočevar

Hudič žene polhe past, pripoveduje Simona Kavčič

Oči na drevesu, pripoveduje Irena Rajh

Zmaj kamišibaj

V Hiši otrok in umetnosti se letos ob kamišibaju, japonski obliki gledališca v sliki in besed na majhnem lesenem odru, zbiramo že četrtic. Prvič smo kamišibaj predstavili Sloveniji aprila 2013 v okviru festivala Pravljice danes. Pod vodstvom društva Zapik je gibanje kamišibaja v »Hiši« raslo naprej. L. 2014 smo organizirali prvi dvodnevni festival z dvanajstimi nastopi, na lanskem festivalu smo jih izvedli kar osemnajst. Tridnevni festival, ki ga pripravljamo v sodelovanju z društvom Kamišibaj Slovenije, je tudi del vseslovenskega programa Tedna ljubiteljske kulture. Letos poseben poudarek dajemo krstnim uprizoritvam ter predstavam, nastalih v okviru celoletne kamišibaj delavnice v Hiši. Vstop na vse prireditve je brezplačen. Program izbrala Jelena Sitar in Igor Cvetko. Podroben program najdete med dogodki ali pa v gledališkem listu.