Jelena Sitar


Jelena SitarJe lutkovna ustvarjalka: režiserka, dramaturginja, izvajalka, pedagoginja in raziskovalka. Predava gledališče in lutkarstvo na Pedagoški fakulteti v Kopru. Poleg dela v slovenskih lutkovnih gledališčih skupaj z Igorjem Cvetkom že dve desetletji ustvarja v gledališču Zapik, ki goji komorno interaktivno in minimalistično lutkovno gledališče. S kamišibajem se ukvarja od samega začetka razvoja te umetniške forme v Sloveniji. Kamišibaj izvaja kot komorno obliko gledališča, sledi pa tudi formi kamišibaja, kot se je izvajal na ulici. Prav ulični kamišibaj ji predstavlja poseben izziv. Pripravlja programe simpozijev, delovnih srečanj in seminarjev in jih izvaja. Skupaj z Igorjem Cvetkom vodi vsakoletni Slovenski festival kamišibaj gledališča v Piranu. Na PEF v Kopru nudi prve izkušnje s kamišibajem bodočim učiteljem. Je avtorica številnih tekstov o kamišibaju, ki jih prebirate v naših objavah. Jelena je ustanovna članica društva Kamišibaj Slovenije in članica njegovega umetniškega odbora. Je redna gostja kamišibaj festivalov, ki se največkrat veselo končajo z njenimi »Zelenimi flaškami«. Goji umetniški in pedagoški kamišibaj. Ukvarjase s teoretičnimi vprašanji te forme in možnosti njene aplikacije na druga področja umetnosti in življenja.

Kontakt:

W: www.lutke-zapik.si E: lutke.zapik@gmail.com T: 040 645 934

Predstave:

Pisana ptica

Na drevesu je bilo gnezdo. Prazno. Priletela je ptica pisanih barv. Sedla je  na gnezdo in … Zgodba o ptičkih, mami, — najvažnejše pa so barve. Japonski origami se lepo poda k japonskemu gledališču, Jelena  pa je s svojo avtorsko  zgodbo prav tako preprosta  in bogata kot origami in kamišibaj. Občinstvo se vključuje v zgodbo kot v skupno igro. Pisana ptica je Jelenina kamišibaj uspešnica, ki se odlikuje po specifični poetiki in skupni igri in pristni komunikaciji. Predstava se lahko nadaljuje v delavnico, kjer  otroci  ustvarjalno doživijo srečanje origamija in kamišibaja.

za otroke od 1. leta dalje, likovna podoba in pripoveduje Jelena Sitar

Deset zelenih flaškic

Angleška  pivska pesem  in obenem otroška izštevanka o desetih zelenih steklenicah, ki visijo s stropa in padajo z njega druga za drugo, je priložnost za  skupno igro z občinstvom. »Zelene flaškice« izvaja Jelena v v kamišibaj  oder  spremenjeni stari omarici pritrjeni na kolesca nakupovalnega vozička. Igra jo na ulici, izvedla pa jo je tudi že v gledališču, v hlevu, v knjižnici in seveda na trgu. Če  preštevajo »flaškice« otroci in pravilno stavijo, katera »flaškica bo naslednja padala s stropa, dobijo bomon, če pa igrajo odrasli, dobijo  požirek kačje sline… Zdaj veste, zakaj so flaškice vedno zadnje na sporedu. Aja, še to, občinstvo navadno tudi prepeva.

za otroke od 2. leta dalje, pripoveduje Jelena Sitar

Tri uganke

Uganke   dokončanke je spesnila Jelena, narisali pa so jih njeni prijatelji slikarji. Zaenkrat  so na programu tri, se pa zbirka ugank širi. Otroci ugibajo, katera žival ima mehek kožušček in ostre krempeljce,  pa kdo ima ušesa in rep in ni psiček, pa kdo od živali nosi slinček.  Kamišibaj je namenjen otrokom na ulici ali  pa v zaprtem prostoru, običajno kot del  daljšega programa.

za otroke od 1. leta dalje, pripoveduje Jelena Sitar

Grdina pod kamnom

Rezijanske pravljice so  majhne, preproste in mogočne.  V njih  pa je nepogrešljiva  grozna Grdina. Ko  preganja majhne zajške, se zatakne pod kamnom in ne more vem. Kmet, ki pride mimo, sliši tarnanje in reši Grdino, ta pa ga hoče zdaj pojesti. Kaj bi bilo z njim, če ne bi prišla mimo lisica? Like za svojo zgodbo je Jelena  izdelala  kot nenavadno sestavljanko iz raznobravnih krpic in pri tem uporabila tehniko stop-motion. Preden so se začeli gibati papirci v odru, so se na njih gibali pisani liki nepravilnih oblik.  Občinstvo gleda njihovo potovanje po črni ploskvi in nenadoma opazi, da gleda zgodbo … Inovativno!

za otroke od 3. leta dalje, rezijanska ljudska, pripoveduje Jelena Sitar

Delavnice:

Skrivnost lesenega zabojčka, primerno za kulturni dan

Seminarji (vodi skupaj z Igorjem Cvetkom)i:

Mala šola kamišibaja  (6×5 šolskih  ur – poglobljeno)

Osnovni seminar kamišibaja  (4X4 šolske ure) V vseh seminarjih udeleženci izdelajo in izvedejo lastne kamišibaj predstave