Igor Cvetko


Igor Cvetkoje magister etnomuzikologije, lutkar, ilustrator, glasbenik. V gledališču Zapik z Jeleno Sitar že leta raziskujeta in izvajata različne mejne oblike gledališča, v zadnjem času predvsem prstne lutke in lutkovne miniature. Kamišibaj mu predstavlja gledališče z velikim potencialom in velikimi izraznimi možnostmi, zato se z njim spoprijema kot avtor, izvajalec in promotor. K nam je prinesel to umetniško formo z japonske in je skupaj z Jeleno navdušil in izobrazil večino današnjih slovenskih kamišibaj izvajalcev. Je reden gost vseh kamišibaj festivalov, v okviru delovanja društva Zapik pa vsako leto pripravi selekcijo vseslovenskega kamišibaj festivala v Piranu.

Kontakt:

W: www.lutke-zapik.si E: lutke.zapik@gmail.com T: 040 732 545

Predstave:

Prijatelji v deževnem dnevu

V dežju mokremu piščancu ponudi zavetje kokoš, njej pa pomaga pes, ki se ji postavi za streho. Deklica nad premočenega psa razpne dežnik …, zadnji pride slon, ki s svojim telesom pred dežjem zakrije vse ostale. Tako stojijo vse dokler ne posije sonce, ko se grejo skupaj igrat. Prijazno in zabavno z veliko empatije.

za otroke od 1. leta dalje, ilustracije in pripoveduje Igor Cvetko

 

O lisici s treščico …

Ljudsko pravljico, o premeteni lisici, ki ji uspe na njeni poti prevarati kar nekaj kmetov zapored, končno zaustavi nekdo, ki ji v njeno tatinsko vrečo uspe zamotati psa. Način kako jo ta ustavi je v strokovni literaturi pravljičarstva prepoznan kot zelo starinski in nenavaden. Josip Brinar je pravljico objavil že davnega leta 1904.

za otroke od 3. leta dalje, ljudska, ilustracije in pripoveduje Igor Cvetko

 

 

Zgodba o čisto belem leopardu

je na najbolj radikalen način zamišljena zgodba tega japonskega tipa gledališča. Je zenovski poskus rešitve pesniške pripovedi.

za mladino in odrasle, ilustracije in pripoveduje Igor Cvetko

Oči niso samo za gledanje

Znanstveno fantastična zgodba velemojstra tega zanimivega žanra Isaaca Asimova, se dogaja stotine miljard let v prihodnosti. Govori o trenutku, ko se dve kozmični „energiji“ ob srečanju začenjata „megleno“ spominjati davnih dni in kako se jima v pradavnem „spominu“ izoblikuje čas, ki sta ga živeli kot človeški entiteti …

za mladino in odrasle, ilustracije in pripoveduje Igor Cvetko

Trije fragmenti dada poezije

Hans Arp, slikar in pesnik, eden od začetnikov dadaizma, je na začetku prejšnjega stoletja ustvarjal poezijo, ki je postala nekakšno vodilo avantgardizma in popolnega preloma s tedanjo pesniško tradicijo. Duhovite kratke pesmi temeljijo na absolutni Igri (kot jo je razumel že starogrški Heraklit), „prevedene“ v kamišibaj pa delujejo še bolj igrivo in prepričlijivo.

za mladino in odrasle, avtor H. Arp, ilustracije in pripoveduje Igor Cvetko

O volku in 7 kozličkih

je skozi butaj povedana znamenita Grimmova zgodba o požrešnem volku, ki si domisli prevaro, s katero pride skozi odprta vrata v hišico s kozlički. Kako se zgodba konča nas največ že ve, kako pa se odvije povedana ob slikah na malem japonskem odru, si je vredno pogledati.

za otroke od 2. leta dalje, avtor brata Grimm, ilustracije in pripoveduje Igor Cvetko

Rajni Medved Skomarski

si postavil bajto je. V Skomarju. Sam je mislil noter iti, pa je prej naredil žalostni konec. Kaj so potem počeli v tej „kočuri“ Medvedovi sovaščani in kako se je stvar zapletla, ko je sosedova svinja zašla vanjo, ven pa ni več mogla, je zapel že Jurij Vodovnik pred skoraj 200 leti. In kako jo danes zapoje Igor Cvetko skozi butaj?

za mladino in odrasle, avtor J. Vodovnik, ilustracije in pripoveduje Igor Cvetko

Razumem karkoli,

pesem iz Pesmarice prvih besed Milana Dekleve, je zabavna, malo nenavadna in nevsakdanja kamišibaj predstava, ki v pripovedovanje vplete tudi rekvizite. Ti besedo konkretizirajo, jo še dodatno poetizirajo, dotaknejo pa se tudi še drugih čutil poslušalcev, ne le njihovih oči in ušes … Nenavaden kamišibaj širi meje tradicionalnega pripovedovanja ob slikah.

za otroke od 2. leta dalje, avtor M. Dekleva, ilustracije in pripoveduje Igor Cvetko

Otrok in sončnica

Kamišibaj je nastal na interni razpis kamišibaj krožka za eno od naših rednih srečanj. Znamenita pesmica Srečka Kosovela kar ponuja izvedbo v butaju, ponavljajoči ritem in motiv pa nas zazibljeta v magično atmosfero Kosovelove otroške poezije.

za otroke od 2. leta dalje, avtor S. Kosovel, ilustracije in pripoveduje Igor Cvetko

Figov top

je nastal po zapisu Tatjane Ploj o starih piranskih pripovedkah. Zgodba iz piranskega arhiva je napeta, tipično slovenska, skoraj butalska kriminalka, ki pritegne tako staro kot mlado. Kako so Izolani iztesali top iz starega figovega drevesa ter z njim odšli nad Piran in kako se je ta odisejada potem končala, je poučna in duhovita pripoved, ki ji slike dajo še novo poetično dimenzijo.

 

 

za mladino in odrasle, avtorica T. Ploj, ilustracije in pripoveduje Igor Cvetko

 

Trilogija o Tartiniju

je celovečerni kamišibaj – triptih, ki prikazuje življenje in ustvarjanje znamenitega piranskega mojstra violine Giuseppeja Tartinija. Sledi mu na celi življenjski poti, še posebej pa postavi „pod lupo“ njegovo bivanje v Assisiju, kjer je nastala njegova znamenita sonata „Vražji trilček“ ter zgodbo o njegovi violini, znameniti stradivarki „Lipinski“, ki je danes zvezda med violinami. Prava „kamišibaj kriminalka“ bo razprla tančico, ki se je spletla okrog tega znamenitega inštrumenta.

za mladino in odrasle, ilustracije in pripoveduje Igor Cvetko