KUD Zlata skledica


KUD Zlata skledicaV  Zlati skledici se najde marsikaj: glasba, gledališče, pravljice in kamišibaj. Radi ustvarjajo in se učijo. Svoje veselje do ustvarjanja pa radi tudi delijo. S kamišibajem so se prvič srečali  na delavnici poleti 2014 v Selih na Krasu. Še istega leta so se s kamišibaj predstavo Jež, miška in lisica predstavili na 2. Slovenskem festivalu kamišibaja v Piranu in prejeli posebno nagrado strokovne žirije za izviren spoj glasbe, petja in govorjene besede ter risbe. Virus kamišibaja jih je okužil in ustvarjati so pričeli še z večjo vnemo in veseljem. Korenine kamišibaja smo počasi in vztrajno pričeli poganjati v domačem okolju – v Beli krajini, leta 2015 smo organizirali Prvo kamišibaj delavnico v dveh delih in Prvi Festival kamišibaj gledališča v Beli krajini. Za delavnico in kamišibaj nam je uspelo navdušiti veliko število pedagoških delavcev, knjižničarjev in ostalih ustvarjalcev.

Breda Kočevar je zaposlena kot višja knjižničarka v Knjižnici Črnomelj.  Od leta 1997 je  pobudnik in vodja knjižničnega projekta Knjižni moljčki. Preko pravljično-ustvarjalnih uric najmlajše bralce spoznava s kakovostno literaturo, spodbuja branje in ustvarjanje. Knjižni moljčki so bogata osnova in izjemna spodbuda za rast mladih bralcev. Od ustanovitve leta 1998 je članica Gledališke skupine ZIK Črnomelj.  Zadnja tri leta aktivno ustvarja v društvu  Zlata skledica, ki združuje gledališke in glasbene ustvarjalce. Je prejemnica Župančičeve diplome Občine Črnomelj za dolgoletno prizadevno in uspešno delo na področju kulture.

Darko Kočevar je že več kot trideset let učitelj razrednega pouka, zaposlen v OŠ Loka Črnomelj – Podružnica Griblje. Kulturno se udejstvuje že od samega začetka in je prejemnik  več priznanj za delo na področju kulture. Dolga leta se je nato  posvečal lutkam in lutkovnemu gledališču. Glasba mu je zelo pri srcu, čeprav je čisti samouk. Je ustvarjalec avtorskih zgodb in avtorskih pesmi.  Je velik  ljubitelj gledališča in avtor številnih gledaliških tekstov.  Napisal in režiral je več gledaliških predstav. Je avtor besedil in glasbe za zgoščenko Kam so vse igračke šle?, ki je izšla leta 2012. Je umetniški in idejni vodja KUD Zlata skledica in ansambla za otroke Sveže sadje. Pri kamišibaju sodeluje z ženo Bredo kot avtor glasbe, zvočnih efektov in kot izvajalec kamišibaja.

Kontakt:

W: www.zlata-skledica.si T: 040 321 273 E: kud@zlata-skledica.si

Predstave:

Jež, miška in lisica (belokranjska ljudska)

Mehurčki in druge pesmi (Oton Župančič)

Otrok s sončnico (Srečko Kosovel)

Vražja žganica (belokranjska ljudska)

Miška in veter (Tatjana Kokalj)

vse predstave so primerna za otroke od 3. leta dalje, čas trajanja 10′-15′, likovna podoba in izvedba vseh predstav Breda Kočevar, glasbena spremljava in zvočni efekti Darko Kočevar