Jure Engelsberger


jure_profilRodil se je leta 1977 v Ljubljani.  Z diplomo iz oblikovanja in ilustracije je zaključil Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Med leti 1994 in 2013 je pisal komade in igral v bendih: Racija (kitara), Bienale (kitara), Obala Kanibala (bobni), Demeter (kitara in vokal). Posnel je 5 albumov in imel okoli 150 koncertov. Ima izkušnje s stripom in animiranim filmom. V devetdesetih letih je sodelavec oblikovalskih studiev Kladivo in Tandar, kjer je skrbel za likovno opremo lokalov in trendovskih zbirališč. Ilustriral je družbeno-politične članke (Sobotna priloga in Dnevnikov Objektiv). Riše, slika, grafitira, pripravlja scenografije za glasbene videe in oglase, oblikuje logotipe, koncertne plakate, ovitke zgoščenk in občasno sodeluje z oglaševalskimi agencijami. Ilustrira naslovnice knjig, mladinsko leposlovje in slikanice. Je gonilna sila Ateljeja Slikovedke.

Atelje Slikovedke se praktično in raziskovalno posveča kamišibaj gledališču. Gre za tandem, v katerem sodelujeta Jure Engelsberger in Jerca Cvetko. Atelje Slikovedke ustvarja kamišibaje od aprila 2013, ko se je kamišibaj prvič pojavil v Sloveniji. Prireja in ilustrira ljudske ter ustvarja nove, avtorske zgodbe, prilagojene kamišibaj mediju. Za sabo ima že več kot sto predstav in nekaj seminarjev. Svoj zgodbeni repertoar tudi vztrajno povečuje.

Kontakt:

W: www.slikovedke.com T: 041 599 889  E: info@slikovedke.comjure.engelsberger@gmail.com

Predstave:

Murenček gre na morje

Murenček prejme pismo od daljnih prijateljev iz jadranskega otoka. Odpravi se na dolgo potovanje, da bi jim zaigral svoj violinski koncert.

za otroke od 2. leta dalje, 15′, glasba Georg Friedrich Haendel-Menuet, avtor, ilustracije in pripoveduje Jure Engelsberger

Martin Krpan: Najmočnejši prizori

Sprehodimo se skozi najmočnejše prizore Levstikove klasike Martin Krpan in na kratko spoznamo vsebino kultne povesti.

za otroke od 5. leta dalje, 30′, avtor po motivih Levstika, ilustracije in pripovedovanje Jure Engelsberger

Panter

Edinstven paket poezije, glasbe, slike in magije. Na 3. festivalu kamišibaj gledališča v Piranu je osvojil Zlati kamišibaj.

za mladino in odrasle, 5′, avtor: Rainer Maria Rilke, prevod Jože Udovič, glasba Erik Satie, ilustracije in pripoveduje Jure Engelsberger