Jadranka Završnik


Jadranka Završnikje dejavna na področju ustvarjalnih dejavnosti in pravljičarstva v Kranju. Je avtorica zgodb in ilustracij. Zanjo kamišibaj pomeni združitev dveh njenih strasti; pisanja in risanja. Črpa iz lastne domišljije in tudi iz poezije ter ljudskih zgodb slovanskega in skandinavskega prostora. Za njo je veliko nastopov v vrtcih in šolah.  Kamišibaj širi med odrasle in otroke. Uspešno ga je predstavila tudi osebam s posebnimi potrebami. Rada ustvarja vedno nove kamišibaj zgodbe.

Kontakt: 

W: www.kricekrace.com E: jadranka.d.zavrsnik@gmail.com T: 040 601 115

Predstave:

Čudežno mazilo

Čudežno mazilo je zgodba v verzih. Pripoveduje o dekletu/čarovnici, ki zna izdelati mazila za različne kozmetične popravke na obrazu svojih strank. Sebi nikoli ne pomaga odpraviti svoje estetske pomanjkljivosti, vse dokler je ne obišče fant, ki potrebuje njeno pomoč. Takrat se zaljubi in se vse spremeni. Zgodba je zabavna in humorna.

za otroke od 4. leta dalje, 15′, avtorica, ilustracije in pripoveduje Jadranka Završnik

Mačji bluz

Pesem pripoveduje o času, ko se mački ženijo. Na šaljiv način prikazuje trenutke mačjih osvajanj in njihov konec. Mačji bluz razkriva mačjo ljubezensko govorico.

za otroke od 4. leta dalje, 5′, avtorica, ilustracije in pripoveduje Jadranka Završnik

Sinko Marko

Kratka vsebina: Sinko Marko je melanholična pesem, ki jo prepeva Brina Vogelnik na zgoščenki Graščakinja. Pripoveduje o fantu, ki si najde dekle daleč onstran morja. Na poti domov ji pade v vodo prstan, za katerim Marko skoči in se ne vrne več. Nevesta od žalosti skoči v vodo za njim.

za mladino in odrasle, 7′, slovenska ljudska, ilustracije in pripoveduje Jadranka Završnik

Turjaška Rozamunda

Turjaška Rozamunda je ljubezenska poezija, ki govori o nečimrnem, lepem dekletu, ki od svojega junaka zahteva, da ji pripelje dekle, ki naj bi bilo lepše od nje. Ojstrovrhar se poda v boj, da bi osvojil Lejlo in jo pripeljal k Rozamundi. Zgodi se, da mu Lejla postane všeč in jo raje odpelje na svoj grad, kjer se z njo poroči. Rozamunda se postara in umre v samostanu.

za otroke od 5. leta dalje, 10′, avtor F. Prešeren, ilustracije in pripoveduje Jadranka Završnik

Povodni mož 

Prešernova pesem o Povodnem možu je zgodba o samovšečni deklici Urški, ki se otepa snubcev. Na zabavi opazi skrivnostnega moškega, ki jo prevzame in z njim se spusti v divji ples. Skrivnostni moški jo v plesu odpelje v globine Ljubljanice, kjer za njo izgine vsaka sled.

za otroke od 5. leta dalje, 15′, avtor F. prešeren, ilustracije in pripoveduje Jadranka Završnik

KU-KU, kdo je tu?

Ta kamišibaj zgodbica je bila napisana za čisto majhne otroke. Prikazuje ilustracije, ki se z otroki igrajo igro prisotnosti in odsotnosti predmeta. Med pripovedjo se prikažejo tudi resnični predmeti in ob njih se zapoje kratka pesmica.

za otroke od 1. leta dalje, 15′, avtorica, ilustracije in pripoveduje Jadranka Završnik

Cesarjev ribnik

Cesarjev ribnik je nekoliko mistična zgodba o uročenih ribicah, ki jih čuva 100 stražarjev velikega cesarja. Deček jih s svojo ljubeznijo in skrbnostjo reši uroka in tako odkrije resnično podobo ribic.

za otroke od 4. leta dalje, 15′, avtorica, ilustracije in pripoveduje Jadranka Završnik